MANOMATIC почете последния останал номер на улица „Родина“ в София

MANOMATIC гостува на Подуяне със специална изненада в рамките на Urban Creatures 2018

След миналогодишното гостуване на Krzysztof Syruć и завладяващата стена в 42 СОУ и монументалната творба на NASIMO Memorial, продължаваме и тази година с много изненади и гост-артисти от Европа.

Скрита зад високите сиви блокове на Подуяне, храстите и гаражите, се крие улица „Родина“ номер 12. Според жителите на квартала баба Янка и дядо Христо това е последният номер, останал на улицата, която приютява една малка спретната къща.

Именно тази специална къща, която напомня за едни отминала време може би даже преди квартала да се присъедини официално към картата на София, е следващото платно за тазгодишния старт на Urban Creatures.

Не по-малко специален е и гостът ни тази годинa. Запознайте се с MANOMATIC .

Роден в Испания, рисувал из цяла Европа и Южна Америка, едва ли някой може да обърка стените на MANOMATIC. Сам той определя стила на работата си като „графити 2.0“, която винаги е завладяваща и монументална.

Какво мислиш за изкуството в крайните квартали?

„Градското изкуство не само помага за подобряване на естетиката на пространството, където се прилага, но спомага и за подобряване на вътрешния свят и начина на мислене на хората. Изкуството извежда хората от монотонността на рутинния живот. Градското изкуство спомага за демократизирането на изкуството изобщо. Изкуството вече не е затворено, то е достъпно за всички. Да се изразяваш чрез изкуството е начин да общуваш  с хората. През този разговор те на свой ред изграждат едно ново и собствено осъзнаване за съществуването си в обществото. Подобряването на пространството чрез градското изкуство буди надежда и помага за образуването на една по-положителна енергия.

Какви са приликите и разликите между Испания и България?

Ситуацията, като цяло, е подобна. Но проекти като този на Urban Creatures са малко.
Този проект има стойност – стойността за подпомагането и подобряването на живота на местните хора. За съжаление има малко такива организации, както в Испания, така и в България.
В България разликата между богатите и бедните също е малко по-осезаема.

Кое е първото ти впечатление за България?

В България в градовете има много зеленина, но пък архитектурата е по-тъжна и сива, което от своя страна може да предизвика дискомфорт. Но това, което забелязвам, е, че хората са отворени за промени и мисля, че подобни проекти могат да помогнат и да се борят с дискомфорта в градската среда.

Как реагираха хората, докато те гледаха да рисуваш?

Реагираха прекрасно! Родители идваха с децата си и им беше интересно и забавно да гледат. Според мен е важно да си усмихнат и радостен, когато рисуваш в градската среда на живо сред публика. Изкуството нарушава рутината, и мисля, че минувачите и хората, които стават свидетели на създаването на една творба реагират с позитивни емоции и това им дава нещо позитивно на самите тях.

В София MANOMATIC с подкрепата на Urban Creatures работи именно върху тази специална малка стара къща, която се превърна в едно от скритите бижута на квартала. Искаме стената да е подарък за по-възрастните жители на Подуяне. Искаме тя да се превърне в скъпоценен камък в нашата колекция, който ще трябва сами да откриете.

За бъдещето и плановете – създателят на Urban Creatures – Ясен Гешев:

„От тук нататък Urban Creatures ще работи с най-добрите артисти в Европa и България. За нас е изключително важно хората от квартала да видят, че работим със световни артисти. Надяваме се по този начин те да разширят своите собствени хоризонти.

Искам да благодаря на София и на Столична община, че продължаваме да сме партньори, защото за нас това е безценно.  Събитието е част от Културния календар на Столична община. Това ни дава сигурност,че ще можем да завършим всички проекти, които заедно сме започнали.

Comments

comments

Lorem Ipsum