BOZKO @ URBAN CREATURES

Изкуството губи смисъла си, ако може да бъде дефинирано с няколко изречения

Трудно ли е да се правят големи стени?

Не бих казал. Единствената трудност е психологическата бариера преди да започнеш. Просто трябва да се настроиш към мащаба, а оттам нататък е същото като да рисуваш платно в ателието. Чисто физически работата е повече, но и мотивацията е по-голяма, така че на практика си е същото.

За колко време направи твоята?

Около 6 дни… случвало се е картина метър на два да ми отнеме повече време.

Какво е да работиш в собствения си квартал?

Много е добре, не само защото хладилникът ми е наблизо. Да познаваш хората, които ще гледат стената ти всеки ден и да виждаш позитивните им реакции е много ценно, най-вече защото са искрени. Проблемът е, че ако реакциите не са толкова позитивни, също знаят към кого да се обърнат.

Има ли послание твоята работа?

Всяка творба има послание, защото все пак е следствие на някакъв мисловен процес (поне според мен). В някои случаи то е по-конкретно, което го прави и лесно смилаемо, в други създаването на творбата става по по-интуитивен начин и е нормално и да се възприема така. Повечето хора разчитат повече на интелекта, отколкото на интуицията си и забравят, че някои неща трябва по-скоро да се чувстват, отколкото да се разбират. Лично за мен изкуството губи смисъла си, ако може да бъде дефинирано с няколко изречения. Най-важното е да оставиш пространство за фантазията на зрителите.

Кое предпочиташ: галерия или голяма стена?

И двете ми харесват по различен начин. Сравнението е като въпроса дали обичаш повече да стоиш навън или вкъщи. И от двете имаш нужда. Галерията позволява повече свобода. Там можеш да си болезнено откровен, брутален и циничен и никой не може да те съди за това. Хората влизат на гости в твоя свят. При стената все пак носиш някаква отговорност, там налагаш нещо твое в ежедневния живот на много хора. Въпреки тези ограничения, големият мащаб дава уникално удовлетворение.

Comments

comments

Lorem Ipsum